Konjenital Rubella Sendromu (KRS), hamilelik sırasında anneden bebeğe geçen rubella virüsü enfeksiyonu sonucu oluşan bir hastalıktır. Özellikle gebeliğin erken dönemlerinde geçirilen bu enfeksiyon, fetüste ciddi anomalilere neden olabilir. Rubella virüsünün gebelikte oluşturduğu etkiler teratojeniktir ve fetüs üzerinde kalıcı sağlık sorunlarına yol açabilir.
Enfeksiyonun Etkileri ve Riskleri
– Gebeliğin ilk trimesterinde geçirilen rubella enfeksiyonu, fetüste yüksek enfeksiyon riski oluşturur ve çoğunlukla düşükle sonuçlanabilir.
– İlk 2 ayda enfekte olan bebeklerde malformasyon riski oldukça yüksektir. Bu durum; intrauterin gelişme geriliği, mikrosefali, retinopati, katarakt, glokom, işitme kaybı gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
– Daha geç dönemde ise işitme kaybı, motor gerilik, diyabetes mellitus, otizm ve zeka geriliği gibi durumlar ortaya çıkabilir.
Tanı ve Tedavi Yöntemleri
– Tanı: Hastalık genellikle kanda antikor düzeylerinin incelenmesi ile teşhis edilir. Kesin tanı için nazofarenks sekresyonu, idrar veya beyin omurilik sıvısında virüs izolasyonu yapılır.
– Tedavi: Konjenital Rubella Sendromunun kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Postnatal enfeksiyonlu hastalar, döküntü başlangıcından itibaren 7 gün boyunca duyarlı bireylerden izole edilmelidir. Temas öyküsü olan gebelere, ilk 72 saat içinde immünoglobulin uygulanabilir, ancak bu enfeksiyonu tamamen önleyemez.
Önleme Yöntemleri
KRS’yi önlemenin en etkili yolu, hamilelik öncesinde rubella aşısı ile bağışıklık kazanmaktır. Gebeliği planlayan kadınlar, hamilelik öncesi sağlık kontrolleri sırasında bağışıklık durumlarını mutlaka değerlendirmelidir.
Sağlıklı bir yaşam için düzenli kontrollerinizi yaptırabilir, Yaşam Hastanesi’nde uzman kadromuzdan destek alabilirsiniz.
#Konjenital Rubella Sendromu #Rubella hastalığı #Doğumsal Rubella Sendromu #Kızamıkçık #Kızamıkçık enfeksiyonu #Rubella virüsü #Hamilelikte rubella #Gebelikte rubella riski